De Dryfast bouwdrogers: de bouwdrogers met de hoogste ontvochtigingscapaciteit!
Misschien een gedurfde bewering, maar zowel tests bij verhuurbedrijven en aannemers in België, als onafhankelijke tests hebben bewezen dat de Dryfast bouwdroger onvergelijkbaar is in ontvochtigingscapaciteit, vooral bij lagere temperaturen. U kunt op een eenvoudige wijze de ontvochtigingscapaciteit van onze bouwdrogers controleren bij verschillende temperaturen en relatieve vochtigheden.
Bij complexere ontvochtigingsprojecten raden wij u aan contact met ons op te nemen zodat wij een nauwkeurige berekening van de benodigde ontvochtigingscapaciteit kunnen maken en u hierin verder kunnen adviseren.
Om u meer duidelijkheid te geven over welke bouwdroger voor u de juiste is, vindt u hieronder meer informatie over o.a. de werking van de verschillende soorten bouwdrogers, hoe u globaal de benodigde capaciteit kunt bepalen en hoe u deze drogers het beste in kunt zetten.
Bij een bouwdroger wordt een milieuvriendelijk koelgas door een roterende compressor gecomprimeerd. Het hete koelgas gaat,

door deze natuurlijke methode, mits goed toegepast, uitgesloten.
.jpg)
Het belangrijkste argument om bouwdrogers in te zetten is de grote kostenbesparing ten opzichte van drogen door te verwarmen, tijdens of na de bouw. Door de inzet van bouwdrogers in de afbouwfase in de nieuwbouw, kan er tot 300% worden bespaard op verwarmingskosten in de eerste vijf jaar na de oplevering. Een ander wezenlijk voordeel is de verkorting van de bouwtijd; schilders, bezetters en andere vaklieden kunnen in een eerder stadium met hun werk beginnen en zonder onderbrekingen doorwerken. Daarnaast zijn er minder vochtproblemen en schades na de oplevering.
Met een gemiddelde ontvochtigingscapaciteit van 90 liter per 24 uur is de bouwdroger DF800 het best geschikt voor het drogen van ruimtes met een inhoud van ca. 800 m3 (bij 15 °C en 75% R.V.). Het typenummer van een Dryfast DF bouwdroger staat grofweg voor het aantal kubieke meters waarvoor deze geschikt is. Betreft het grote ruimtes, zonder veel tussenwanden, dan kan het ontvochtigingsvolume met 15% worden verhoogd. Bij de capaciteitsberekening voor het droog houden van opgeslagen goederen kan het in de tabel genoemde volume verdubbeld worden. Bij 10 °C is de verrijdbare drijfstroom ontvochtiger DH150GXF geschikt voor een ruimte met een inhoud van 3.000 m³.
Het is bijna onmogelijk om exacte droogtijden te noemen. Zeker is wel, dat met de inzet van de juiste bouwdrogers tot 70% sneller wordt gedroogd in natte en koude seizoenen t.o.v. natuurlijke droging. De Dryfast bouwdrogers creëren altijd de perfecte droogconditie, deze is te vergelijken met een droge dag wanneer alle ramen tegen elkaar openstaan. Deze omstandigheden komen echter slechts voor in België. Hieronder vindt u enkele indicaties van droogtijden bij optimale droging:
- Zandcement chape; tot een dikte van 4 cm ongeveer 1 cm per week. Bij een dikkere dekvloer kunt u het beste contact met ons opnemen zodat wij een calculatie voor u kunnen maken. Let op: de eerste 7 dagen na het aanbrengen van de chape mag er niet gedroogd worden omdat het materiaal dan de hoeveelheid vocht moet opnemen die nodig is voor het op sterkte komen van de chape gedurende 30 dagen.
- Anhydriet vloeivloeren; tot een dikte van 4 cm kan in ongeveer 12 dagen gedroogd worden. Indien er direct, na 48 uur na het storten van de vloer begonnen wordt met de bouwdroging. Bij een dikkere vloeren kunt u het beste contact met ons opnemen zodat wij een calculatie voor u kunnen maken.
- Stenen wanden, stucwerk en kalkzandsteen blokken kunnen tussen 4 tot 12 dagen gedroogd worden
De Dryfast bouwdrogers zijn zeer geschikt om ingezet te worden na een waterschade. Door de hoge ontvochtigingscapaciteit is het object met waterschade snel te drogen, zeker als er ook verplaatsbare axiaal ventilatoren ingezet worden. In toenemende mate wordt kunststof verwerkt in producten die wij dagelijks gebruiken, in geval van brand geeft dit problemen die sterk worden onderschat. Het grootste probleem is niet de schade die veroorzaakt is door het bluswater, maar de uitzonderlijk agressieve salpeterzuurdamp, wat ontstaat als polyvinylchloride (PVC) verbrandt en zich met de vochtige lucht verbindt.
Voordat de bouwdroger wordt ingeschakeld, moet de ruimte die gedroogd gaat worden, zo goed mogelijk worden afgedicht. Dit houdt in dat ramen, deuren en andere openingen afgesloten moeten worden. Op deze manier wordt vermeden dat vochtige buitenlucht naar binnen kan komen.
Bij hogere ruimtetemperaturen wordt de droogtijd korter. Worden de ontvochtigers in combinatie met kachels ingezet, dan moet er op gelet worden dat de kachel niet te dicht bij de ontvochtiger wordt opgesteld. De ontvochtiger kan anders de droge warme lucht van de bouwkachel aanzuigen, waardoor het rendement sterk daalt.
Voor de Dryfast bouwdrogers: DF200, DF400, DF800 en de DH150GXF zijn er, afhankelijk van welke toepassing, de volgende mogelijkheden voor de afvoer van condenswater:
- Externe wateropvangbak
Het condenswater wordt in een naast de bouwdroger opgestelde wateropvangbak (metserkuip) opgevangen. Het is ook mogelijk om het condenswater door een waterslang, regelmatig aflopend, naar buiten of naar een afvoerput te leiden. - Permanente ontvochtiging
Voor alle toepassingen waar een permanente voorziening nodig is, wordt een ontvochtiger met een ingebouwde condenswaterpomp aanbevolen. De DH150GXF is bijvoorbeeld standaard uitgerust met een condenswaterpomp voor de afvoer van het condenswater. De peristaltische condenswaterpomp kan het condenswater oppompen tot een maximale hoogte van 2,5 m, zodat het bijvoorbeeld door een bovenlicht weggepompt kan worden. De bouwdrogers DF200, DF400 en DF800 zijn optioneel uit te rusten met een volautomatische condenswaterpomp met overloopbeveiliging. Vraag in voorkomende gevallen naar deze opties. - Hygrostaatgestuurde ontvochtigers
Om "overmatige ontvochtiging" te voorkomen bij kritische toepassingen en wanneer het niet nodig is om lage R.V. waarden te bereiken en zo energiekosten te besparen, adviseren wij een ontvochtiger die is uitgerust met een hygrostaat. De hygrostaat schakelt de ontvochtiger aan en uit en regelt zo de juiste luchtvochtigheid. De bouwdroger DH150GXF is standaard voorzien van een ingebouwd hygrostaat, de andere bouwdrogers kunnen optioneel voorzien worden van een externe stekkerhygrostaat (behalve DF800) of een ingebouwde hygrostaat.
Praktijktips: optimaliseren van de ontvochtigingscapaciteit
Voor een nog effectievere droging is het aan te bevelen onze bouwdrogers te combineren met onze axiaal ventilatoren uit de TTV serie. Door de sterke interne ventilatie verdampt het water uit de bouwmaterialen veel sneller. Door de hoge luchtsnelheid over de oppervlakte van het te drogen materiaal kan het water, dat uit de capillaire openingen van het materiaal komt, sneller verdampen. Alleen de waterdamp aanwezig in de lucht kan er door de luchtontvochtiger uitgehaald worden.

Indien gewenst verzorgen wij bij u in het bedrijf voorlichtingsavonden voor uw medewerkers en de medewerkers van uw klanten. Wij geven u daarbij veel handige tips op basis van onze jarenlange praktijkervaring. Onze ervaring heeft geleerd dat een scholing op het vlak van bouwdrogers de verhuur- en/of verkoopomzet binnen korte tijd verhoogd. Meer informatie en ons trainingsaanbod kunt u vinden onder trainingen.