De correcte plaatsing van alleen bouwdrogers of bouwdrogers in combinatie met ventilatoren en elektrische kachels

Gepubliceerd op 29-10-2019   |   Door Jeroen van Erkel
De correcte plaatsing van alleen bouwdrogers of bouwdrogers in combinatie met ventilatoren en elektrische kachels

Plaatsing van één of meerdere bouwdrogers
Als er een enkele bouwdroger ingezet wordt zonder gebruik te maken van een vrij uitblazende axiaal ventilator of elektrische ventilatorkachel is het belangrijk dat de bouwdroger zo geplaatst wordt dat het apparaat vrij kan aanzuigen en in de uitblaasrichting zoveel mogelijk vrije ruimte heeft. De droge lucht uit de bouwdroger heeft hierdoor de mogelijkheid vocht op te nemen voordat het weer aangezogen wordt door de bouwdroger.
 
Plaats in een woning, de bouwdroger altijd in de grootste ruimte en zorg dat alle inpandige deuren open staan. Om onnodig tillen te voorkomen kan de bouwdroger op de begane grond opgesteld worden.
 
Een gedeeltelijk misverstand is dat twee keer de DF400 bouwdroger sneller zou drogen dan één keer de DF800 bouwdroger. Indien de ontvochtigingscapaciteit van de bouwdroger overeenkomt met de ruimte inhoud van het te drogen object, word er geen groot voordeel behaald door bijvoorbeeld één  DF400 bouwdroger op de begane grond te plaatsen en één op de bovenverdieping. Het enige voordeel dat hier behaald wordt, is een snellere droging omdat er meer lucht verplaatst wordt. Dit effect is reeds uitgebreid besproken in een eerdere blog en kan veel goedkoper en efficiënter gedaan worden met de inzet van een TTV4500 ventilator. Doordat drogere lucht een lagere dampspanning heeft dan vochtige lucht, verplaatst het vocht zich automatisch naar de droogste ruimte en dat is natuurlijk daar, waar de bouwdroger opgesteld staat.
 
Is het te drogen object te groot voor een enkele bouwdroger en moeten er meerdere bouwdrogers ingezet worden? Dan is het altijd van belang ervoor te zorgen dat de bouwdrogers zo ver mogelijk van elkaar staan en ze geen droge lucht blazen in de richting van de aanzuig van een andere bouwdroger.
 
Plaatsing van bouwdrogers in combinatie met ventilatoren en/of elektrische kachels
De positieve effecten van de inzet van ventilatoren en het gebruik van elektrische kachels bij lage temperaturen, is verschenen in een eerdere blog. We richten ons in deze blog vooral op de plaatsing in bijvoorbeeld een woning.
 
De bouwdroger stellen we bij voorkeur op in de grootste ruimte op de begane grond, door het dampspanning verschil verplaatst het vocht in de lucht zich automatisch naar de droogste ruimte. Indien er een elektrische kachel ingezet moet worden, komt deze bij voorkeur op de begane grond, omdat warme lucht automatisch opstijgt en zo de boven verdieping bereikt.
 
Let er altijd op dat de kachel nooit uitblaast in de richting van de aanzuig van de bouwdroger!
 
Door deze combinatie van twee apparaten, voorzien van een interne ventilator, hebben we voldoende luchtverplaatsing op de begane grond om zo de verdamping van vocht uit muren, plafonds en vloer te versnellen.
 
Logisch is het dan ook om de ventilator op de eerste verdieping te plaatsen om zo overal een positief effect op de verdamping van vocht te creëren, ook op een eventuele zolder. De ventilator is licht en kan eenvoudig verplaatst worden om zo de moeilijkste ruimtes te bereiken.

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met anderen!

   
Please select your language

Schrijf u in en mis geen enkele update of relevante aanbieding meer!

Geef hieronder uw interesses op en wij houden u op de hoogte met deze relevantie informatie.

  • Aanbiedingen en acties
  • Branche gerelateerde informatie
  • Instructievideo's
  • Nieuwe blogs
Houd mij op de hoogte